365VitaalWerken programma

Een gezond bedrijf begint met kwalitatieve communicatie rond vitaliteit. Dat regelen wij.

Ontdek het programma of plan een kennismaking

Ontdek de verschillende onderdelen

Ja, óók ongemakkelijke thema’s verdienen een plek op de werkvloer

09 apr 2024

Ken je dat? Die ongemakkelijke stilte in de kantoortuin wanneer het gesprek plotseling over de overgang of scheiding gaat? Mensen die snel wegkijken, hakkelende steunbetuigingen, misschien zelfs goedbedoelde maar onwelkome adviezen? Sommige thema’s zijn lang niet altijd makkelijk om over te spreken, laat staan op de werkvloer. Toch verdienen rommelige en soms ongemakkelijke zaken, zoals rouw en verlies, scheiden, jong ouderschap en de overgang, niet langer onder het tapijt geveegd worden.

Waarom? Omdat ze een gigantische rol spelen in verzuim en werkprestaties. Maar liefst 67% van het verzuim komt voort uit de privésfeer. Helaas worden deze kwesties nog al te vaak als privé beschouwd en blijven ze buiten de muren van de werkplek. Dat is zonde, want juist daar, waar mensen het grootste deel van hun tijd doorbrengen, zou ruimte moeten zijn voor begrip en ondersteuning.

Het doorbreken van het taboe rond deze onderwerpen begint niet vanzelf, maar de eerste stap dient gezet worden door de organisatie. Hoe kun je dat doen binnen jouw organisatie?

1. Communicatie en zichtbaarheid

Het begint met communicatie. Maak deze onderwerpen bespreekbaar, zichtbaar en acceptabel op de werkvloer. Dit kan bijvoorbeeld door interne campagnes of het delen van verhalen van medewerkers die deze uitdagingen hebben ervaren. Zo kunnen verhalen zoals die van Peter, die terugkeert naar werk na een burn-out, anderen helpen om zich minder alleen te voelen en steun te vinden binnen de organisatie.

 

2. Relevant aanbod


Bied een relevant aanbod aan ondersteuning en hulpbronnen aan voor medewerkers die te maken hebben met deze levensfases en gebeurtenissen. Denk aan workshops, trainingen, coaching of toegang tot externe professionele hulpverleners. Zorg ervoor dat medewerkers weten waar ze terecht kunnen. Bijvoorbeeld Heleen, die door de overgang gaat, kan baat hebben bij een workshop waarin tips worden gegeven over hoe ze deze periode van haar leven makkelijker door komt.

3. Opleiden van leidinggevenden


Leidinggevenden zijn jouw geheime wapen binnen dit verhaal. Neem leidinggevenden mee in hoe ze deze onderwerpen bespreekbaar kunnen maken en hoe ze hun teams kunnen ondersteunen. Geef hen de tools en het vertrouwen om een open en empathische houding aan te nemen, zodat medewerkers zich gesteund voelen en durven te praten over hun persoonlijke uitdagingen. Zowel Samira, die een opleiding doet naast haar werk, als Thomas, die net vader is geworden van een tweeling, kunnen bijvoorbeeld profiteren van begrip en flexibiliteit van hun leidinggevende om hun verantwoordelijkheden te balanceren.

Het mag dan niet altijd even makkelijk zijn, maar het gesprek aangaan over ongemakkelijke onderwerpen loont. Zo geven organisaties niet alleen ruimte aan hun medewerkers om openlijk te praten over de uitdagingen waarmee ze te maken hebben, maar tonen ze ook hun betrokkenheid bij het welzijn van hun personeel.

Peter, Heleen, Samira en Thomas zullen je dankbaar zijn. De rest van je collega’s overigens ook.

Wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer tips en inspiratie

Photo of smiling young colleagues sitting in office coworking using laptop computers and tablet. Looking aside.