365VitaalWerken programma

Een gezond bedrijf begint met kwalitatieve communicatie rond vitaliteit. Dat regelen wij.

Ontdek het programma of plan een kennismaking

Vitaliteit introduceren binnen een mannencultuur

04 sep 2023

In veel organisaties waar een dominante mannencultuur heerst, kan het introduceren van vitaliteit en een bijbehorend vitaliteitsbeleid een uitdaging zijn. Vitaliteit wordt niet altijd even serieus genomen, vooral niet als het initiatief vanuit HR afkomstig is. Desondanks is vitaliteit van essentieel belang, vooral binnen traditioneel masculiene beroepen waar fysiek zware arbeid, hoge werkdruk en personeelstekorten schering en inslag zijn. In dit artikel gaan we dieper in op manieren om het onderwerp vitaliteit effectief te introduceren binnen een mannencultuur met een aantal praktische tips.

Introduceer het onderwerp

Eén van de eerste struikelblokken bij het introduceren van vitaliteit is het beeld dat mensen hebben van het begrip zelf. Vaak wordt ‘vitaliteit’ als een holle term beschouwd en dat kan tot een gebrek aan interesse leiden. Om dit te overwinnen, is het cruciaal om het onderwerp op de juiste wijze te introduceren.

Concentreer je niet enkel op de term, maar benadruk wat vitaliteit concreet kan opleveren. Denk aan voordelen zoals verhoogde energie, verbeterde slaapkwaliteit en het behouden van fitheid tot aan het pensioen. Hierdoor wordt het onderwerp persoonlijk en wordt de intrinsieke motivatie gestimuleerd. Het aanspreken van intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat een vitalere levensstijl langer volgehouden wordt.

Stimuleer het gesprek

Het starten van een open dialoog over vitaliteit binnen de organisatie is van essentieel belang. Dit creëert een omgeving waarin gezondheid en welzijn bespreekbaar worden en de betrokkenheid van medewerkers wordt vergroot.

Dit gesprek kan worden gestart via interne communicatiekanalen, workshops of teamvergaderingen. Dialoogstarters en challenges lenen zich uitstekend om het gesprek op gang te brengen. Het stimuleren van interne discussies kan leiden tot veranderingen in de organisatiecultuur, waarbij gezondere keuzes gestimuleerd worden.

Stel ambassadeurs aan

Goed voorbeeld doet volgen. Het benoemen van ambassadeurs binnen de organisatie kan daarom een krachtige manier zijn om vitaliteit te bevorderen. Deze ambassadeurs, bij voorkeur collega’s die al geruime tijd bij de organisatie werken en gerespecteerd worden, fungeren als rolmodellen en stimuleren anderen om vitaliteit serieus te nemen. Hun zichtbare toewijding kan het draagvlak voor vitaliteit vergroten en over langere tijd een verandering maken in de cultuur van je organisatie.

 

 

 

365VitaalWerken: jouw partner in verandering

Introduceren van vitaliteit binnen een mannencultuur vereist toewijding, maar kan uiteindelijk de gezondheid en het welzijn van alle medewerkers ten goede komen. Om deze verandering te ondersteunen, staat 365VitaalWerken voor je klaar. Dit doen wij door het onderwerp goed te introduceren, de bewustwording over vitaliteit te vergroten en het gesprek op gang te brengen. Benieuwd hoe dat eruit zou zien binnen jouw organisatie? Kom met ons in gesprek!

 

Aan de slag met vitaliteit? Wij leggen uit hoe je stapsgewijs naar een gezonde werkvloer gaat.

Chat

Daniel van de Meulenhof

Concept Development Manager

Hi! Ik ben Daniel. Heb je vragen? Bel dan op +31 6 81 92 05 49 of mail naar d.vandemeulenhof@365vitaalwerken.nl.

Meer tips en inspiratie

Download onze whitepaper over vitaliteit op de werkvloer

Wil je zelf direct aan de slag met de vitaliteit op jouw werkvloer? Download de whitepaper en ontvang 7 gouden tips om jouw werknemers betrokken te krijgen bij jouw vitaliteitsbeleid.

Download

close-link