365VitaalWerken programma

Een gezond bedrijf begint met kwalitatieve communicatie rond vitaliteit. Dat regelen wij.

Ontdek het programma of plan een kennismaking

Ontdek de verschillende onderdelen

Ook dat praatje bij het koffiezetapparaat is onderdeel van jouw vitaliteitsbeleid

29 jan 2024

In de wereld van vitaliteitsprogramma’s en -beleid richten we onze aandacht vaak op tastbare voordelen en meetbare resultaten. Denk aan kortingen op sportschoolabonnementen, PMOs of coaching. Dat is ook nodig, in ieder geval wel als we onze KPIs moeten rapporteren of hogerop moeten om budget los te peuteren. Het kan er echter ook voor zorgen dat we een essentieel en o zo simpel onderdeel vergeten: het dagelijkse praatje bij het koffiezetapparaat.

 

Werksfeer als voorwaarde voor vitale organisatie

Waarom dit alledaagse moment zo belangrijk is voor je vitaliteitsbeleid? Ten eerste houdt vitaliteit op de werkvloer niet op bij secundaire arbeidsvoorwaarden. Werksfeer is een onmisbaar component dat de algehele vitaliteit op jouw werkvloer in één klap kan boosten óf verzieken. Een gezonde werksfeer kan motivatie van jouw werknemers verhogen, stress verminderen en de algemene tevredenheid bevorderen. Een gemeend ‘hoe gaat het?’ en oprechte interesse in iemands weekendplannen, het zijn allemaal kleine maar waardevolle bijdragen aan een vitale werkomgeving.

Openhartige gesprekken die verder helpen

Ten tweede kunnen korte gesprekjes bij het koffiezetapparaat bijdragen aan de cultivering van vitaliteit binnen je organisatie. Vitaliteit wordt pas echt onderdeel van je bedrijfscultuur wanneer mensen er vrijelijk over kunnen praten. Het is iets dat je niet kunt opleggen, maar je kunt wel de omstandigheden creëren waarin medewerkers zich comfortabel genoeg voelen om openhartige gesprekken te voeren. Gesprekken over onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben, zoals werk-privébalans, stressmanagement of mantelzorg.

Daarnaast kunnen leuke dialoogstarters tussen collega’s helpen om gesprekken over vitaliteit op gang te brengen. Stel je voor dat tijdens de korte koffiepauzes niet alleen over het weer en voetbaluitslagen worden gesproken, maar ook ervaringen worden gedeeld over hoe iemand een stressvolle dag heeft aangepakt, of welke gezonde maaltijd een collega heeft bereid. Zulke gesprekken kunnen anderen inspireren en aanmoedigen om ook een stapje te zetten richting een gezondere leefstijl.

Teambonding

Deze interacties kunnen niet plaatsvinden zonder een positieve werksfeer, waarin medewerkers elkaar vertrouwen en zich onderling verbonden voelen. Hoe bereik je dat? Teamactiviteiten kunnen een geweldige manier zijn om teambonding te bevorderen en te zorgen voor een plezierige werksfeer. Deze activiteiten kunnen niet alleen bijdragen aan een gezonde leefstijl, maar ook de samenwerking en relaties binnen het team versterken.

Vitaliteit als onderdeel van de organisatiecultuur

Kortom; het praatje bij het koffiezetapparaat is veel meer dan pietluttige smalltalk. Het is een kans om te werken aan de gehele vitaliteit van je organisatie. Door te zorgen voor een vriendelijke en open werksfeer en mogelijkheden te bieden voor gesprekken over vitaliteit, kun je bijdragen aan een cultuur waarin welzijn écht centraal staat.

Dus de volgende keer als je collega’s giechelend bij het koffiezetapparaat staan, werp ze dan een bemoedigende glimlach toe. Ze zijn namelijk een hard aan het werk om jouw vitaliteitsbeleid een succes te maken.

Gesprekken over vitaliteit binnen jouw organisatie

Benieuwd hoe jij het gesprek over vitaliteit op jouw werkvloer op gang brengt? 365VitaalWerken prikkelt jouw medewerkers met prikkelende content over verschillende onderwerpen én kan advies geven over vitale activiteiten om de teamspirit te vergroten. Meer informatie lees je hier.

 

Wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer tips en inspiratie

Photo of smiling young colleagues sitting in office coworking using laptop computers and tablet. Looking aside.