De kracht van een goed compliment
1 maart 2023
Het klinkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven als iets goed gaat. Toch wordt het in de praktijk nog steeds niet zo vaak gedaan. Op Nationale Complimentendag (1 maart) wordt hier extra aandacht aan besteed. Die dag draait om oprechte persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Deze twee zaken zijn niet te koop, maar kunnen iemand wel diep raken. Sta daarom op deze dag even bewuster stil bij de kracht van complimenten!
Zijn complimenten écht zo belangrijk?
Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie werknemers plezier haalt uit het krijgen van een compliment. Dat komt mede doordat je medewerkers en collega’s het meest gelukkig worden van persoonlijke aandacht. Een compliment versterkt iemands geluksgevoel en zelfbeeld. Een compliment zorgt voor de aanmaak van dopamine in de hersenen. Hierdoor krijg je een gelukzalig, positief gevoel.
Complimentjes zorgen daarbij ook nog eens voor verbinding met anderen. Dat zorgt voor een betere sociale interactie, meer motivatie en een beter geheugen. Zo kun jij beter presteren op je werk. Dus kom maar door met die complimentjes!
Zowel de gevers als ontvangers zijn gebaat bij een complimentje
Het geven van een compliment heeft veel voordelen. Je laat je betrokkenheid zien en je geeft de ander een goed gevoel over zichzelf. Je motiveert iemand en moedigt iemand aan om het gedrag dat jij waardeert, te herhalen. Het vergroot iemand zijn of haar zelfvertrouwen en je brengt die persoon in een positieve stemming. Genoeg redenen dus om vandaag nog iemand een complimentje te geven.
Het geven van een compliment levert jezelf ook een goed gevoel op. De positieve aandacht die je een ander hebt gegeven, maakt dat jij je prettig voelt. Als jij je waardering uitspreekt krijgen collega’s en medewerkers een positief beeld van je en bouw je een goede relatie met iemand op, waardoor de vertrouwensband beter wordt.
Op de werkvloer heeft complimenteren ook een positief effect. Het verhoogt de collegialiteit, de kwaliteit van het werk en verbetert prestaties. Daarnaast verlaagt het ziekteverzuim op de lange termijn, omdat werknemers zich gewaardeerd voelen.
Een gezond compliment is…
Concreet
Een geconcretiseerd compliment is belangrijk, zeker als het over werk gaat. Zeg bijvoorbeeld niet alleen: “Goed gedaan!”, zeg ook wat je zo goed vindt: “Ik wil je graag een compliment geven. Je hebt dit project, ondanks alle tegenslagen, voor de deadline afgerond. Je hebt hiermee heel goed werk geleverd!”
Oprecht
Over het algemeen voelen mensen heel goed aan of je een compliment meent of niet. Het werkt juist averechts als een compliment niet oprecht overkomt. Je gesprekspartner klapt dicht, went zich van je af en het gesprek zal waarschijnlijk stroef gaan verlopen. Geef daarom alleen een gemeend compliment.
Gedoseerd
Als je ineens teveel complimenten gaat geven, krijgen mensen uiteindelijk het gevoel dat ze je woorden niet meer kunnen vertrouwen. Een overschot aan complimenten kan mensen het gevoel geven dat ze niets meer te leren hebben. Ook kritische feedback is soms nodig om mensen beter te laten presteren.
Goede complimenten geven is dus niet zo gemakkelijk als het lijkt, maar levert je wel veel op!
Ben je niet gewend om complimenten te geven? Dat maakt niet uit want complimenteren kun je leren! Begin met het geven van een klein compliment en doe dat vandaag. Laat je verrassen, want wie complimentjes uitdeelt krijgt ze vroeg of laat terug.