7 april 2024
De nieuwe CAO gemeenten: een frisse wind voor vitaliteit
In het kader van het recente onderhandelingsakkoord bij gemeenten is er goed nieuws voor werknemers en werkgevers. De focus op vitaliteit heeft een prominente plek binnen de nieuwe CAO gekregen. Dit opent de deur naar een gezondere, vitalere werkomgeving. Maar hoe geef je hier als gemeente op juiste manier invulling aan?
Vitaliteit als prioriteit
De nieuwe CAO legt de basis voor een verfrissend beleid op het gebied van vitaliteit. Volgens de afspraken dient iedere werkgever een beleidsplan vitaliteit te hebben, opgesteld in overleg met de ondernemingsraad. Hierin staat onder andere de verplichting tot periodieke peiling van de werkdruk en de maatregelen die worden genomen om deze werkdruk tegen te gaan.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Een opvallende criteria die de LOGA-werkgroep in 2020 heeft geformuleerd, benadrukt dat vitaliteit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van zowel werkgever als medewerker. Dit betekent dat het vitaliteitsbeleid tot stand komt in een dialoog, of dit nu op individueel of collectief niveau is.
Het dialoog voeren
Het opstellen van een doeltreffend vitaliteitsbeleid begint bij het voeren van het dialoog. Door het thema vitaliteit effectief onder de aandacht te brengen, creëer je een organisatiecultuur waarbij dit belangrijke onderwerp bespreekbaar wordt. Vervolgens kun je de input van medewerkers vertalen naar concrete acties.
Van dialoog naar actie
Deze concrete acties borg je nadien binnen het vitaliteitsbeleid. Om ervoor te zorgen dat dit vitaliteitsbeleid niet op een plank ligt te verstoffen, is het belangrijk om de acties en initiatieven die je aanbiedt ook goed communiceert met je medewerkers. Zo weten zij het aanbod te vinden als zij hier behoefte aan hebben.
Benieuwd naar een praktisch voorbeeld? Ontdek hoe de Gemeente Schouwen-Duiveland vitaliteit succesvol aanpakt en laat je inspireren voor een vitaal werkklimaat.