Denk je fit met mindfulness

13 maart 2023

Banner

De oorsprong van mindfulness

Mindfulness is een techniek om je aandacht te richten op het hier en nu, zonder oordeel of afleiding. Die techniek is eeuwenoud en vindt haar oorsprong in de oosterse filosofieën en religies, zoals het boeddhisme. Daarin wordt mindfulness als een manier gezien om de geest te trainen en te ontwikkelen. Op deze manier verkrijg je een dieper inzicht in zowel jezelf als de wereld om je heen.

In de afgelopen decennia is mindfulness steeds populairder geworden in de westerse wereld. Dit komt doordat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness effectief kan zijn bij het verminderen van stress en angst en bij het verbeteren van de mentale gezondheid.

Waarom zou ik met mindfulness aan de slag gaan?

Mindfulness kan je veel voordelen bieden in je dagelijks leven. Zo kan het stress en burn-out klachten verminderen, je geluksgevoel verhogen, en bijdragen aan een betere concentratie.

Het vermindert stress

Eén van de belangrijkste onderdelen van mindfulness is het vermogen om je aandacht te richten op het hier en nu. Dit helpt om afleidingen te verminderen en om je bewust te zijn van wat er zich in het moment afspeelt. Dit kan helpen om stress te verminderen en om een gevoel van rust te ervaren.

Het verhoogt je welzijn

Mindfulness kan ook helpen bij het verhogen van het welbevinden. Door je aandacht te richten op het hier en nu, kan je je bewust worden van je gedachten en emoties. Dit kan helpen bij het verminderen van negatieve gedachten en emoties en bij het verhogen van een gevoel van geluk en tevredenheid.

Het verhoogt je concentratie

Mindfulness kan ook helpen bij het verbeteren van de concentratie. Door je aandacht te richten op het hier en nu, wordt het gemakkelijker om je te concentreren op een taak. Dit kan helpen bij het verminderen van afleidingen en bij het verhogen van de productiviteit.

Klaar, voor de start…rust

Mindfulness is heel makkelijk om toe te passen in je dagelijks leven. Eén veelvoorkomende manier is  meditatie. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening te volgen.

Is dit niet echt iets voor jou? Geen zorgen, want mindfulness kun je ook toepassen tijdens het uitvoeren van alledaagse taken, zoals het eten van een maaltijd of het wandelen in de natuur.

De vierkante ademhaling, oftewel box breathing, is een ademhalingstechniek waarbij je hartslag vertraagd. Een mooie oefening om je te richten op je ademhaling en even helemaal tot rust te komen

Doe een ademhalingsoefening

Tijdens een wandelmeditatie maak je opnieuw kennis met je omgeving. Je word je bewust van je lichaam en komt in contact met alles wat je hoort en ziet.

Ga mindful wandelen!

Een bodyscan brengt je uit je hoofd en in je lichaam. Zo word je bewuster van wat er in je lichaam omgaat. Ook helpt het je om je aandacht te trainen.

Doe een bodyscan meditatie

Nog goed om te weten

Mindfulness is geen snelkoppeling naar een perfect leven. Het is een tool die je kunt inzetten om bewuster te leven, en meer rust en tevredenheid te ervaren. Het is belangrijk dat je een oefening zoekt die bij jouw past en hiermee te beginnen. Vooral als je daar eigenlijk geen tijd voor hebt, kan het je grote voordelen geven.

Word mindful met de Mindfulness Coach app!

 

Meer tips en inspiratie

Banner
Banner

Download onze whitepaper over vitaliteit op de werkvloer

Wil je zelf direct aan de slag met de vitaliteit op jouw werkvloer? Download de whitepaper en ontvang 7 gouden tips om jouw werknemers betrokken te krijgen bij jouw vitaliteitsbeleid.

Download

close-link