Duurzame inzetbaarheid

6 december 2022

Banner

Zo houd jij je medewerkers gezond, gelukkig en geïnteresseerd

Mensen tot hun pensioen gezond, tevreden en betrokken aan het werk houden. Duurzame inzetbaarheid is wat zorgt voor meer werkplezier en motivatie, een hogere arbeidsproductiviteit en uiteindelijk voor minder ziekteverzuim. Het is als werkgever van belang om rekening te houden met de persoonlijke voorkeuren en omstandigheden van medewerkers. Wanneer iets beter kan of zelfs moet veranderen, is het tijd om actie te ondernemen.

Waarom duurzame inzetbaarheid?

Om duurzame inzetbaarheid aan te pakken moeten we beginnen met begrijpen wat het precies betekent. Duurzame inzetbaarheid is een intern beleid waarbij de werkgever rekening houdt met de werkomstandigheden en wensen van medewerkers om inzetbaarheid te verlengen. Een medewerker die gezond en gelukkig is en plezier heeft in zijn of haar werk is duurzaam inzetbaar. Het draait hierbij dus niet alleen om gezondheid maar ook om ontwikkeling en toewijding van de medewerker.

Duurzame inzetbaarheid heeft dus veel invloed op het algehele welzijn van de werknemer. Dit maakt het belangrijk om je als werkgever daarop te focussen. Een aantal onderdelen van duurzame inzetbaarheid zijn de vitaliteit, het werkvermogen, de arbeidsomstandigheden en de balans tussen werk en privé van de medewerker.

Aandacht voor de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers zorgt voor meer gemotiveerde en betrokken medewerkers, een hogere arbeidsproductiviteit, minder ziekteverzuim en dus ook minder kosten aan ziek personeel.

Manieren om duurzame inzetbaarheid verbeteren

Gezondheid

 • Ga het gesprek aan over gezondheid & leefstijl
  Het is van belang dat medewerkers hun kennis vergroten over dit onderwerp. Wanneer zij telkens wat meer te weten komen en nieuwe dingen uitproberen, komen zij er vanzelf achter wat zij willen. Zodra zij daarnaast regelmatig reflecteren en doelen stellen op het gebied van vitaliteit, krijgen zij een steeds beter beeld bij wat voor hen werkt.

 • Bevorder gezondheid en vitaliteit
  Een goede fysieke en mentale gezondheid is een belangrijke voorwaarde om duurzaam inzetbaar te zijn. Aangezien medewerkers zich een groot deel van hun tijd op de werkvloer bevinden, is het dus een goede manier om er daar ook aandacht aan te besteden. Organiseer bijvoorbeeld momenten waarin medewerkers worden gestimuleerd om te bewegen. Dit kan door bijvoorbeeld te wandelen in de pauze of door sportieve groepsactiviteiten te plannen.

Werkklimaat

 • Creëer een comfortabel werkklimaat
  Een goed werkklimaat met frisse lucht en genoeg ventilatie zorgen ervoor dat werknemers optimaal presteren. Een hoge CO2 concentratie kan vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken, waardoor medewerkers minder efficiënt werken. Een aanvoer van frisse lucht en een gezond binnenklimaat is dus noodzakelijk wanneer je gezondheidsproblemen en productiviteitsverlies wil voorkomen.

 • Investeer in goede meubels
  De manier waarop je het kantoor inricht, heeft meer invloed op het succes van onderneming dan je zou vermoeden. Comfort is belangrijk voor de medewerkers. Door een verkeerde houding kunnen medewerkers last krijgen van rug- en nekklachten, dit kan ervoor zorgen dat medewerkers een tijd uit de running zijn. Investeer dus bijvoorbeeld in goede bureaustoelen en verstelbare bureaus.

Bevlogenheid

 • Verbeter de balans tussen draaglast en draagkracht
  Door de draaglast en draagkracht in balans te houden, kunnen werknemers beter omgaan met tegenslagen. Ook is hierdoor de kans groter dat zij werk en privé in balans hebben. De werkdruk verlagen heeft al veel impact op de balans tussen draaglast en draagkracht. Dit kan door bijvoorbeeld de medewerkers meer vrijheid te geven in de indeling van hun dag.

 • Nieuwe uitdagingen verzinnen
  Medewerkers zijn op den duur toe aan een nieuwe uitdaging. Ze willen zichzelf ontwikkelen en niet het gevoel hebben dat ze vastlopen in hun carrière. Zij willen weten wat hun kansen zijn en wat de toekomst hen eventueel zou kunnen brengen. Ga hierom regelmatig in gesprek met jouw collega’s. Wanneer zij vaker meer werkzaamheden krijgen waar zij voldoening uit kunnen halen zal dit de duurzame inzetbaarheid verbeteren.

Meer tips en inspiratie

Banner
Banner

Download onze whitepaper over vitaliteit op de werkvloer

Wil je zelf direct aan de slag met de vitaliteit op jouw werkvloer? Download de whitepaper en ontvang 7 gouden tips om jouw werknemers betrokken te krijgen bij jouw vitaliteitsbeleid.

Download

close-link