365VitaalWerken programma

Een gezond bedrijf begint met kwalitatieve communicatie rond vitaliteit. Dat regelen wij.

Ontdek het programma of plan een kennismaking

Ontdek de verschillende onderdelen

Hoe ondersteun ik collega’s die onregelmatige diensten draaien?

04 sep 2023

Bijna 40% van de werkende Nederlanders werkt onregelmatig. De gezondheidszorg, hulpdiensten en productie-industrie zijn voorbeelden van sectoren waar onregelmatige diensten een alledaags verschijnsel zijn. Deze diensten kunnen echter zowel fysieke als mentaal veeleisend zijn voor werknemers. Bij onvoldoende ondersteuning kan dat leiden tot klachten of zelfs uitval. Als HR-manager speel je een cruciale rol in het bieden van de juiste ondersteuning aan deze collega’s. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips.

Mensen met onregelmatige diensten houden Nederland draaiende. Het is van groot belang om ook goed voor hen te zorgen.

Anne van Lieshout

Vitaloog

Kennis delen

Waarom heb je tijdens een nachtdienst vaak zo’n zin in een vette hap? En hoe heeft dit effect op je slaap? Het delen van relevante kennis is een krachtige manier om praktische ondersteuning te bieden aan werknemers met onregelmatige diensten. Velen zijn zich er wellicht niet van bewust hoe bepaalde gewoontes invloed hebben op hun nachtrust. Door informatie te verstrekken over strategieën die de slaap kunnen verbeteren, geef je werknemers handvatten om zelf aan de slag te gaan met hun slaap.

Ga in gesprek

Onregelmatige diensten hebben een grote impact op het privéleven. Het tonen van begrip voor de uitdagingen waarmee werknemers geconfronteerd worden bij onregelmatige diensten kan al een groot verschil maken. Ga het gesprek aan en bied een luisterend oor. Wat heb je nodig om beter te kunnen werken? Door naar de input van medewerkers zelf te luisteren, kun je heel gerichte acties ondernemen.

Bevorder gezondheid

Het werken in onregelmatige diensten kan zowel fysiek als mentaal zwaar zijn. Daarom is het van groot belang dat je medewerkers gezond zijn. Zo kunnen ze sneller herstellen van onregelmatige diensten. Stimuleer werknemers daarom om gezonde gewoonten te behouden, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende rust. Maak het vooral leuk! Dit kan bijvoorbeeld door een stappenchallenge of een maandelijkse sportieve activiteit. Het bevordert niet alleen beweging en gezonde gewoonten, maar versterkt ook de teamgeest en de onderlinge band.

Mensen met onregelmatige diensten houden Nederland draaiende. Het is van groot belang om ook goed voor hen te zorgen. Toch is het soms lastig om ze te bereiken gezien de aard van hun werkzaamheden. Wij vertellen je graag hoe wij binnen de zorg, hulpdiensten en productie iedere dag aandacht vestigen op het onderwerp vitaliteit. Plan vrijblijvend een gesprek in met één van onze salesmanagers of vraag meer informatie aan.

 

Wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer tips en inspiratie

Photo of smiling young colleagues sitting in office coworking using laptop computers and tablet. Looking aside.