365VitaalWerken programma

Een gezond bedrijf begint met kwalitatieve communicatie rond vitaliteit. Dat regelen wij.

Ontdek het programma of plan een kennismaking

Ontdek de verschillende onderdelen

Hoe start je het gesprek over mentale gezondheid op de werkvloer?

01 jun 2024
Photo of smiling young colleagues sitting in office coworking using laptop computers and tablet. Looking aside.

Mentale gezondheid op de werkvloer is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Als HR-manager speel je een cruciale rol in het creëren van een veilige en ondersteunende werkomgeving waarin dit belangrijke thema bespreekbaar is. Maar hoe begin je dit gesprek? En hoe zorg je dat het onderwerp mentale gezondheid een integraal onderdeel wordt van de organisatiecultuur?

Openheid creëren: de eerste stap

De eerste stap is het creëren van een cultuur waarin openheid over mentale gezondheid wordt genormaliseerd. Dit begint met het erkennen van het belang van mentale gezondheid en het besef dat het net zo belangrijk is als fysieke gezondheid. De Hersenstichting benadrukt dat open gesprekken over mentale gezondheid kunnen opluchten, vooral als het niet goed gaat. Belangrijk is om een gesprekspartner te kiezen die je vertrouwt en om grenzen te respecteren. Dit houdt in dat je als HR-manager moet zorgen voor een veilige omgeving waarin werknemers zich vrij voelen om hun zorgen en uitdagingen te delen zonder angst voor stigma of oordeel.

Praktische gesprekstips van de Hersenstichting

De Hersenstichting biedt praktische gesprekstips die je als HR-manager kunt gebruiken om het gesprek over mentale gezondheid te starten en te ondersteunen:

  • Vertrouwen opbouwen: Kies voor een setting waarin vertrouwen en privacy gewaarborgd zijn.
  • Tijd nemen voor het gesprek: Zorg dat er voldoende tijd is en dat beide partijen zich op hun gemak voelen.
  • Luisteren zonder oordeel: Luister actief en vermijd het geven van ongevraagd advies.

Hersenstichting

Samen met de Hersenstichting zetten we ons in voor bewustwording en preventie, om zo bij te dragen aan een toekomst met een gezonde geest in een vitaal lichaam.

Ondersteunende organisatiecultuur

Het bespreekbaar maken van mentale gezondheid is geen eenmalige actie, maar een continu proces dat verweven moet zijn in de organisatiecultuur. Dit vraagt om een aanpak waarbij je als organisatie laat zien dat je aandacht hebt voor de vitaliteit van medewerkers. Het gaat hierbij niet alleen om het initiëren van gesprekken, maar ook om het zichtbaar maken van vitaliteit in de dagelijkse praktijk.

Regelmatige communicatie

Een integrale aanpak is hierbij van groot belang. Vitaliteit kun je zichtbaar maken door  hier regelmatig over te communiceren. Zet diverse communicatiekanalen in om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dit kan variëren van e-mails en intranet tot narrowcasting op schermen binnen de organisatie. Door regelmatig te communiceren over vitaliteitsthema’s, houd je het onderwerp levendig en top-of-mind bij de werknemers. Dit bevordert een cultuur waarin medewerkers zich gesteund voelen om aan hun mentale en fysieke gezondheid te werken.

Een werkomgeving waarin iedereen zich gezien voelt

Het starten van een gesprek over mentale gezondheid op de werkvloer vereist een doordachte aanpak met continue betrokkenheid. Als HR-manager speel je hierin een sleutelrol. Door de praktische tips van de Hersenstichting te integreren en een cultuur te creëren waarin vitaliteit zichtbaar en bespreekbaar is, draag je bij aan een werkomgeving waarin iedereen zich gezien en ondersteund voelt.

Zoek je ondersteuning? Leer hier meer over de aanpak van 365VitaalWerken.

 

 

Wil je niets meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Meer tips en inspiratie