Breng vitaliteit dagelijks onder de aandacht

Quis ipsum suspendisse ultrices gravida isuscom modo viverra maecenas accumsan lacus

Bekijk ons programma Plan direct een demo

Lachen is gezond, zeker tijdens het werk

8 mei 2023

Banner

De Dag van de Lach (7 mei 2023) is bedoeld om even een potje te gieren en te brullen. We worden geconsumeerd door onze dagelijkse bezigheden en dan zijn ontspanning en lachen niet vanzelfsprekend. Terwijl lachen juist veel gezondheidsvoordelen heeft. Wij leggen jou in dit artikel uit waarom lachen zo belangrijk is en hoe je dit meer kunt doen!

Gezondheidsvoordelen van lachen

Vrolijke interactie tussen mensen hebben een langdurig effect op de mind. Naast de psychologische voordelen heeft lachen ook een een groot aantal fysiologische voordelen. Zo is er een duidelijke daling van de bloeddruk te zien, een verminderde spierspanning en een verbetering van de functie van de luchtwegen. De positieve kracht van humor maakt dat mensen een goed gevoel over zichzelf krijgen, wat de stress weer reduceert. Door een flinke lachbui kan het stresshormoon cortisol zelfs met 39% afnemen.

Redenen waarom we meer moeten lachen op het werk

In een traditionele werkomgeving wordt er nogal eens achterdochtig gekeken als er teveel wordt gelachen op de werkvloer. Waar wordt gelachen, wordt niet gewerkt. Toch werkt het niet helemaal zo. Humor op de werkvloer heeft juist een positief effect op de productiviteit.

Humor zorgt voor verbinding
Samen lachen geeft een gevoel van vertrouwen. Dat is goed voor de betrokkenheid, samenwerking en creativiteit. Humor zorgt er ook voor dat mensen meer durven zeggen. Ook dat komt de werksfeer en creativiteit ten goede.

Lachen vermindert stress
Als je lacht, produceren je hersenen minder cortisol en meer endorfine. Het eerste zorgt ervoor dat je kalmeert en minder stress hebt, het tweede verhoogt je geluksgevoel. Het is gewoon leuker om naar je werk te gaan als je daar veel plezier hebt.

Een lach werkt als een batterij. Na een stevige lachbui moet je soms even bijkomen, daarna kun je er weer tegenaan. Door te lachen, laat je zorgen en stress los. Je ontspant en krijgt nieuwe energie. Dat is goed voor je productiviteit.

Lachen maakt je productiever
Onderzoek heeft aangetoond dat collega’s die veel lachen harder werken. Het zorgt voor een goede sfeer en daardoor gaan mensen harder werken.

Zo lach jij meer op het werk!

Vertel een mop
Maak jezelf en je collega’s aan het lachen. Vertel eens een mop of laat een grappig filmpje zien op YouTube. Let wel goed op de setting en of de grap niet te ver gaat. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Geef complimentjes
Complimenten vergroten je geluksgevoel. Verspreid daarom geluk op de werkvloer en deel complimenten uit aan je collega’s. Daar voelen zij zich beter van. En jij ook.

Vier de successen
Successen moet je vieren, ook de kleine successen. Vaak wordt dit vergeten en gaan we weer verder met de werkdag. Maak het eens zichtbaar! Zet bijvoorbeeld een gezellig muziekje op of neem iets lekkers mee voor je collega’s. Hierdoor creëer je er een vrolijk gevoel bij.

Meer lachen is dus goed voor ons. En omdat we veel op ons werk te vinden zijn is het ook goed om daar geregeld te lachen met elkaar! Het is daarom juist heel goed dat er ook grappige filmpjes, humoristische columns en andere vormen van humor op LinkedIn staan. Want hoe meer we lachen, hoe beter we ons voelen en dat zorgt weer voor betere prestaties op het werk.

 

Meer tips en inspiratie

Banner
Banner

Download onze whitepaper over vitaliteit op de werkvloer

Wil je zelf direct aan de slag met de vitaliteit op jouw werkvloer? Download de whitepaper en ontvang 7 gouden tips om jouw werknemers betrokken te krijgen bij jouw vitaliteitsbeleid.

Download

close-link