De maand november komt er weer aan, wat in Vitaliteitsland synoniem staat aan de ‘Week van de Werkstress.’ Dit is een initiatief om de bewustwording rond werkgerelateerde stress te vergroten. De cijfers liegen er niet om: verzuim wegens werkstress kostte werkgevers in 2020 zo’n 2,8 miljard aan loonkosten. Ongeveer 43% van alle verzuimkosten komen door werkstress. Daarom gaf 40% van de werkgevers in 2021 aan dat werkdruk tot één van de belangrijkste risico’s binnen het bedrijf hoort (bron: TNO).
Een landelijke Week van de Werkstress lijkt dus een voor de hand liggende bewustwordingscampagne. Met al die stress moeten we toch iets? De Week van de Werkstress is alleen niet de oplossing.
Waarom werkstress niet alleen een werknemersprobleem is
Waarom niet? Omdat stress vaak wordt gezien als iets dat ons overkomt, iets waar we weinig controle over hebben. Je hebt stress op het werk omdat er een belangrijke deadline nadert en die ene collega heeft zijn stukken niet op tijd aangeleverd. Of je ervaart veel werkstress vanwege personeelstekort of veel zieke collega’s, terwijl dezelfde hoeveelheid werk verzet moet worden.
Trage collega’s, personeelstekort en hoog ziekteverzuim zijn problemen die je als werkgever niet gemakkelijk wegneemt voor je werknemers. Door tijdens de Week van de Werkstress veel aandacht te besteden aan (werk)stress, maar hier vervolgens geen structurele oplossingen voor aan te bieden, kun je veel ontevredenheid op je hals halen. Want ja, zij weten ook wel dat ze last hebben van stress. Daar hoef jij geen hele campagne over te houden op je werkvloer.
Werkgeluk daarentegen wordt geassocieerd met actieve betrokkenheid. Natuurlijk zijn er allerlei zaken die bijdragen aan werkgeluk op de werkvloer, zoals fijne collega’s, een veilige werkcultuur, en een eerlijk salaris, maar uiteindelijk moet je zelf de regie nemen. Zoals het gezegde gaat, moet je zelf de slingers ophangen.
De weg naar een cultuur van werkgeluk
Bij vitaliteit is zelfregie een sleutelbegrip, ook op de werkvloer. We kunnen stressoren in ons werk- en privéleven nooit helemaal wegnemen, maar we kunnen wel de voorwaarden scheppen om ons werkgeluk te vergroten. Zelfregie betekent bewust kiezen om actief aan de slag te gaan met ons welzijn, ondanks de uitdagingen die op ons pad komen. Zoals een trage collega die nooit zijn stukken op tijd aanlevert.
Hoe doen we dat? Door te beginnen met bewustwording. Maak werkgeluk onderdeel van je organisatiecultuur door hier regelmatig aandacht aan te besteden. Daarbinnen start je het traject door het gesprek op de werkvloer te voeren. Waar heeft men behoefte aan? En hoe zorgen we ervoor dat dit omgezet wordt naar concrete acties, in plaats van dat het op de plank blijft liggen? Het is belangrijk om met een plan te komen dat consistent is, want vitaliteit gaat niet over één nacht ijs.
Een positieve gedragsverandering op de werkplek
De ‘Week van Werkstress’ biedt inderdaad een uitgelezen kans om het gesprek te voeren. Laten we alleen de focus verschuiven van stress naar zelfregie, van problemen naar oplossingen, en van klagen naar actie. Want samen kunnen we van november een maand maken waarin we niet alleen praten over de uitdagingen, maar ook werken aan het creëren van een cultuur van werkgeluk. Door de ‘Week van Werkstress’ om te dopen tot de ‘Week van Werkgeluk’, brengen we een positieve verandering teweeg op de werkvloer.
Benieuwd hoe 365VitaalWerken bewustwording en andere (psychologische) aspecten van positieve gedragsverandering inzet op de werkvloer? Ik nodig je uit om het programma rondom de Week van het Werkgeluk te bekijken: