In de hectische wereld van vandaag wordt de moderne mens vooral geassocieerd met één ding: drukte. Van het dagelijkse jongleren van deadlines en e-mails tot het multitasken tussen gezin, werk en sociale verplichtingen, we lijken altijd in beweging te zijn. Als je bedenkt dat de moderne werkplek ook nog eens in rap tempo verandert, mede door veranderende eisen aan de werknemer en nieuwe technologieën, is het geen wonder dat werkstress een bekend begrip is geworden.
Want we hebben het druk en ervaren stress, wat terug te zien is in de cijfers. Verzuim wegens werkstress kostte werkgevers in 2020 zo’n 2,8 miljard aan loonkosten. Ongeveer 43% van alle verzuimkosten komen door werkstress. Daarom gaf 40% van de werkgevers in 2021 aan dat werkdruk tot één van de belangrijkste risico’s binnen het bedrijf hoort (bron: TNO).
De impact van werkstress op werknemers en werkgevers
Werkdruk en -stress kunnen uiteindelijk leiden tot verzuim, maar hebben nog veel meer nadelige gevolgen. Zowel voor individuen als organisaties. Werknemers ervaren onder andere vermoeidheid, concentratieproblemen en een verstoorde werk-privébalans als gevolg van aanhoudende stress op de werkvloer. Werkgevers worden geconfronteerd met toenemend verzuim en de kosten die daarmee gepaard gaan. Bovendien kan aanhoudende werkstress leiden tot een negatieve spiraal, waarbij overbelaste werknemers taken moeten overnemen van uitgevallen collega’s, wat op zijn beurt hun eigen stressniveaus verhoogt.
Week van de Werkstress: een kans voor verandering
De Week van de Werkstress is in het leven geroepen om de bewustwording rond werkgerelateerde stress te vergroten en organisaties aan te moedigen maatregelen te nemen om werkstress te verminderen. Deze week, die dit jaar plaatsvindt van 13 – 17 november, biedt een mooie gelegenheid om als organisatie in te haken op dit relevante thema. Door de bewustwording over werkstress te vergroten en bespreekbaar te maken, kunnen psychische klachten zoals burn-out voorkomen worden. Daarmee bespaar je veel leed.
Daarbij is het belangrijk om te benoemen dat aandacht en bewustwording rondom dit thema niet beperkt mogen blijven tot slechts één week per jaar. De Week van de Werkstress is slechts een mooi inhaakmoment om dit relevante thema op de agenda te zetten, zodat er vervolgens het gehele jaar aandacht voor werkstress en vele andere relevante thema’s op de werkvloer kan zijn.
Als we werkstress écht serieus zouden nemen, zou er geen Week van de Werkstress nodig zijn. Want dan zouden we het hele jaar door aandacht hebben voor dit o zo belangrijke onderwerp.
Vitaliteit op de werkvloer: waar begin je?
Vind jij de Week van de Werkstress ook zo’n goed moment om nu écht aan de slag te gaan met vitaliteit op de werkvloer, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? 365VitaalWerken heeft een programma opgesteld waarbij jij zoveel mogelijk wordt ontzorgd, zonder de regie te verliezen. Van activiteiten in de Week van de Werkstress tot een laagdrempelig jaar programma, wij gebruiken onze ervaring in de overheid, zorg en productie sector om jou te ondersteunen in het creëren van een gezonde werkplek.
Ontdek onze aanpak voor een gezonde werkplek hier in ons programma voor de Week van de Werkstress