21 juli 2025
Net als het kind hoef je vitaliteit niet met het badwater weg te gooien
Wat als we eens even niet iets nieuws bedenken? In plaats van elk jaar een frisse start te forceren met een nieuwe campagne, andere thema’s of een volledig herschreven plan, kun je ook stilstaan bij wat er eigenlijk al in beweging is. Er is vaak zoveel meer waarop je voort kan bouwen dan je denkt: medewerkers die de eerste stappen hebben gezet, een interessant en passend aanbod, leidinggevenden die het gesprek zijn aangegaan, communicatie die begint te landen. Dat verdient misschien geen nieuwe richting, maar juist verdieping en continuïteit.
Toch zie ik het regelmatig gebeuren. Er is een jaar lang gewerkt aan het opbouwen van een vitaliteitsaanpak: zichtbaar maken, testen wat werkt, langzaam draagvlak creëren. En dan, soms omdat er een nieuw gezicht aan het roer komt, soms simpelweg omdat de de 'pilotfase' voorbij is, wordt er opnieuw begonnen. Alles anders, alles nieuw, en alles wat er lag schuift van tafel. Terwijl juist dát het begin was waarop je verder kunt bouwen.
Vitaliteit is geen los programma met een begin en een eind, en al helemaal geen mooi afgerond project dat je elk jaar opnieuw moet vormgeven. Het is een onderwerp dat langzaam onderdeel wordt van de cultuur, als je het tenminste de tijd en ruimte geeft. Dit betekent: niet steeds iets nieuws verzinnen, maar bouwen aan herkenning en continuïteit. Want pas als medewerkers merken dat vitaliteit niet tijdelijk is, maar blijvend aandacht krijgt, gaan ze er écht op aanhaken.
Dus stel jezelf aan het eind van het jaar niet alleen de vraag wat je volgend jaar wilt doen, maar vooral: wat heb je eigenlijk al in beweging gezet? Wat werkte er wél? Wat verdient een vervolg? Kijk naar binnen in plaats van naar buiten en ga daarmee aan de slag.
Want net als het kind, hoef je vitaliteit na een jaar niet met het badwater weg te gooien.